Fiskgratäng
400 gr fiskfilé
2 krm salt
1/20,5 msk margarin till formen
Potatismos
500 gram potatisar
0,5 dl mjölk
1 st äggula
Salt
Svartpeppar
Margarin
Gratängsås
3 msk margarin
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
0,5 dl vatten
0,5 fiskbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
2 st ägggulor
Salt
pressad citron
Dill
Räkor
- Tillagning av fisk:
Sätt ugnen på 200 grader - smörj en ugnssäker form
- Lägg fisken i formen och salta
- Täck fisken med folie och tillaga i ugn ca 15 min. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. fortsätt med tillagningen av moset.
- Potatismos:
Koka upp vatten i en kastrull under lock - Skala potatisen under tiden, dela den om storleken är ojämn
- När vattnet kokar, lägg i potatisen och tillsätt salt. Koka under lock tills potatisen är mjuk. Medan potatisen kokar fortsätter du med tillagningen av såsen.
- Häll av vattnet på potatisen, lägg den i en blandskål och vispa sönder potatisen medans den är varm.
- Tillsätt mjölk, smör, äggula, salt och peppar och smaka av.
- Spritsa eller klicka ut moset runt kanterna på gratängformen
- Gratängsås:
Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan. - Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk, vatten och grädde (spara lite grädde till steg 5) lite i taget under kraftig vispning. Vispa så blandningen blir helt slät.
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i cirka 3 minuter.
- Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
- Blanda äggulan med lite av grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
- Tillsätt dill och räkor och blanda om.
- Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter, eller till rätten fått fin färg.
Servera gratängen med en sallad