Fiskgratäng


400 gr fiskfilé
2 krm salt
1/20,5 msk margarin till formen

Potatismos
500 gram potatisar
0,5 dl mjölk
1 st äggula
Salt
Svartpeppar
Margarin

Gratängsås
3 msk margarin
3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
0,5 dl vatten
0,5 fiskbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
2 st ägggulor
Salt
pressad citron
Dill
Räkor

  1. Tillagning av fisk:
    Sätt ugnen på 200 grader
  2. smörj en ugnssäker form
  3. Lägg fisken i formen och salta
  4. Täck fisken med folie och tillaga i ugn ca 15 min. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. fortsätt med tillagningen av moset.
  1. Potatismos:
    Koka upp vatten i en kastrull under lock
  2. Skala potatisen under tiden, dela den om storleken är ojämn
  3. När vattnet kokar, lägg i potatisen och tillsätt salt. Koka under lock tills potatisen är mjuk. Medan potatisen kokar fortsätter du med tillagningen av såsen.
  4. Häll av vattnet på potatisen, lägg den i en blandskål och vispa sönder potatisen medans den är varm.
  5. Tillsätt mjölk, smör, äggula, salt och peppar och smaka av.
  6. Spritsa eller klicka ut moset runt kanterna på gratängformen
  1. Gratängsås:
    Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
  2. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk, vatten och grädde (spara lite grädde till steg 5) lite i taget under kraftig vispning. Vispa så blandningen blir helt slät.
  3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i cirka 3 minuter.
  4. Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  5. Blanda äggulan med lite av grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
  6. Tillsätt dill och räkor och blanda om.
  7. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter, eller till rätten fått fin färg.

    Servera gratängen med en sallad